Kiprelæ og manuel skifter knap. Hvad er den til?

Hej derude

Hvis der skulle sidde nogen elspecialister der pt. ikke er igang med den store Harald Nyborg julepynts cirkus i haven og på huset. Så har jeg et spørgsmål

Jeg har et korrespondancesystem med 3 afbrydere med fjederfunktion.Det sidder i gangen og er til slukning af lyset. De tre afbrydere aktiverer et kiprelæ i målertavlen som også har en lille knap man manuelt kan  trykke ind. Jeg går ud fra at det er for at man kan skifte stilling manuelt på relæet?. MIt problem er at lige nu tænder lyset ikke men der høres kun et klik eller en summen hvis man ikke hurtigt slipper kontakten. Jeg er ikke elektrikker og har ikke tænkt mig at lave den store elfejlfinding, men jeg vil ikke tilkalde en elektrikker hvis det blot er et spørgsmål om at jeg kan trykke på knappen samtidig med at en af kontakterne aktiveres eller hvis jeg blot skal slukke sikringsgruppen et stykke tid indtil relæet evt resetter. Jeg har prøvet lidt kombinationer uden held.

Så mit spørgsmål er: hvad er denne kontakt på kiprelæet til? og kan jeg eventuelt gøre noget inden elektrikkeren evt skal tilkaldes for at skifte et defekt relæ ud.

Relæet er fra GEWISS 16A type GW96628 250 V til 230 V. Der sidder bag et lille plastglas en gul indikator knap med indstilling I og II. og så den famøse knap man kan trykke på.

 

 

4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Du skal kigge i den lille rude med den gule plasticfane. Skifter den stilling er det sikkert pæren der er sprunget i lampen. Rører  den på sig men skifter ikke stilling er det kiprelæ.

En klik eller summen kan man altid høre når man aktiverer et kiprelæ. Der er en spole/elmagnet der skal flytte noget mekanisk. Det er plastdele inden i relæet, og de kan blive lidt træge med alderen.
Knappen foran er til at skifte stilling når man står lige foran den, Hvorfor er den der? ja en form for afprøvning vil jeg tro, det sidder på en eller anden måde på alle kiprelæer. Den kan du jo trykke på, og se om det så lyser.
Du skal så have elektriker til at skifte den.
Hvis du hører den summer konstant, er der en af dine afbrydere der sidder fast i stilling tændt, men det er jo ikke det du forklarer.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak for hurtig tilbagemelding


Der er ingen af kontakterne der hænger. Indikatoren på kiprelæet skifter ikke stilling når jeg prøver at tænde lyset. Dvs det er ikke helt rigtigt. Det lykkedes en enkelt gang og så virkede lyset, efter 2 tryk virkede ikke igen . Når man forsøger at tænde lyset virker det som om indikatoren forsøger at flytte sig og der kommer den summelyd som du nævner gælder når kontakten hænger.
Der sker slet ikke noget når jeg trykker på knappen på kiprelæet.
Efter din geskrivelse kan man vel kun tolke det til at kiprelæet er defekt?

Det er ca 1 år siden elektrikkeren satte det i og det skete fordi han ikke fik trukekt nok ledninger til gammeldags korrespondance. Jeg håber det er en enlig svale at det er i stykker og at det måske kan skyldes at min ene kontakt faktisk hang lidt i en perode. Jeg har læst at det godt kan ødelægge et kiprelæ eller?


Ja det er hård ved dem når en kontakt hænger. Den spole/magnet der sidder i dem er kun beregnet til en ganske kort impuls. Din beskrivelse er typisk når kiprelæ er defekt.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Jeg takker mange gange for din hjælp.

Du må have en rigtig god aften og jeg må ned til elektrikkeren i morgen

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis