Oliefyret luftvarme -> fjernvarme

Følgende spørgsmål er til dels hypotetisk, afledt af en samtale med min svoger. Han og min søster har købt et hus som opvarmes med et oliefyret luftvarmeanlæg. Huset er beliggende i et område med tilslutningspligt til fjernvarme (gælder i øvrigt hele den pågældende by), men der foreligger en fritagelse pga. luftvarmeanlægget. Nu til selve spørgsmålet:

Når denne dispensation udløber og hvis kommunen forlanger at nu skal huset tilsluttes fjernvarme, hvordan gøres det så nemmest og med færrest mulige ombygninger? Umiddelbart vil jeg mene, at man kan udskifte oliefyret med en varmeventilator af passende størrelse og ydelse, som tilsluttes den fjernvarmeunit (reelt en varmtvandsbeholder, hvor husets anlæg tilsluttes tanken, mens varmespiralen tilsluttes fjernvarmenettet) som kommunen (som ejer fjernvarmenettet) installerer.

Men er ovenstående løsning sandsynlig og brugbar? Eller vil man snarere blive nødt til at installere et traditionelt, vandbaseret, centralvarmeanlæg?


 

11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Et gammelt luft varme anlæg er meget dyrt i drift, og det bliver ikke billigere af at fjernvarmen skal bruges til erstatning. Der skal instaleres enten radiatorer eller gulv varme før det er rentabelt.

Nej det tror jeg gerne, luft er jo trods en in-effektiv metode til at flytte varme, især sammenlignet med et vandbaseret anlæg. 

Men mit spørgsmål gik især på, at hvis/når man bliver tvunget til at overgå til fjernvarme, men ikke ønsker at skulle i gang med de ombygninger det vil kræve at føre de nødvendige rør rundt i huset; hvad så?

Bonus-spørgsmål: Kunne man evt. "genbruge" luftvarmerørene som føringsveje til nye for et vandbaseret anlæg? I så fald vil det være en del nemmere at førene diskret, hvis ellers at man placerer radiatorerne nogenlunde samme sted som luften blæses ind.


 

Tjah hvis du kan finde mandskab der kan samle rør inde i kanalerne ( de skal være ret små ) Sådan nogle luft kanaler ligger som regel under gulvet. De rør der skal føres frem kan jo monteres hvorluft kanalerne ligger nu, hvis der er kælder eller blot krybe kælder, de skal jo også isoleres, så der ikke er for stort et varme tab i rørene før den enkelte radiator. Og da det opføres som et to strenget anlæg skal rørene også rundt i hele huset ad en vej, langs vinduerne.

 

De rør som skal føres i varmekanalerne, kan vel være PEX-rør som er en del nemmere at have med at gøre, rent føringsmæssigt.

Men som sagt, så er det en hypotetisk debat; indtil videre er der dispensation fra tilslutningspligten. Men hvor længe mon den dispensation holder, og om den kan fornyes.


 

Ne ej Håndværker, det du beskriver var "i gamle dage" Nu skal der 2 pex-rør ud til hver radiator fra en fordelingscentral. De er lige så nemme at fiske igennem som et elkabel. Om det kan passe ind i det aktuelle med radiator placering m.m. er selvfølgelig umulig at svare på. Men den varme luft kommer jo fra et central sted, så det er meget sandsynlig at det er nemt, at sætte radiatorer op. Luft fjernvarme det tror jeg ikke dur.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Var det mig, ville jeg overveje noget luft til luft varmepumpe, og undersøge mulighederne i det.

Je__ns  Den kan fjernvarme vel ikke trække ?


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Skrevet af ev elmand på 18-10-2014 13:43

Je__ns  Den kan fjernvarme vel ikke trække ?

 

Ofte kan man fritages for tilslutningspligt, til naturgas og fjernvarme, hvis man instalere en varmepumpe.

 


Skrevet af <a href='https://www.lav-det-selv.dk/Medlemmer/Profil/userid/2390' class='af-profile-link'>Håndværkeren</a> på 18-10-2014 09:57
<p>Et gammelt luft varme anlæg er meget dyrt i drift, og det bliver ikke billigere af at fjernvarmen skal bruges til erstatning. Der skal instaleres enten radiatorer eller gulv varme før det er rentabelt.</p>


Hvordan mener du dyrt i drift?

Mvh
Det er jo luften der skal varmes op, og hvordan det gøres må koste samme energi (Kwh eller Mwh).
Der er intet til hinder for at montere en varmeflade med blæser hvor nuværende luftvarme fyr er installeret.
En almindelig varmeventilator kan sikkert ikke bruges, da den er dimensioneret som "fritblæsende". Når der skal blæses gennem rørkanaler skal blæseren kunne give et lidt større tryk. Du kan prøve at lave en trykmåling på det nuværende anlæg.

Søren O
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis