Til jer med mekanisk ventilationsanlæg

... hvad gør I for at holde jeres systemer rene?

Vi købte hus for 1 år siden, og nu tænkte jeg det var på tide at få kigget ordentligt på vores Genvex 300 (monteret i 1993, står der). 

Og umiddelbart synes jeg der er nogle ting som ryster mig.

Når man tænker på hvad mekanisk ventilation "står for", så bliver jeg urolig når jeg åbner mit aggregat (står på loftet) og ser følgende, som jeg ikke forbinder med "godt indeklima":

1. Skovlene på "turbinerne" er godt og grundigt snavsede. Men man kan ikke tage dem ud til en tur hos kompressoren. Tænker på at montere nogle "stik" inde i aggregatet så man kan klikke ledningerne fra hinanden og blæse motorerne igennem, fx. 1 gang årligt? Hvad gør I?

2. Selve aggregatets indersider er godt og grundigt snavsede. En fugtig klud blev hurtig godt sort. Renser I aggregat jævnligt?

3. I mit anlæg er der 2 indstillinger på friskluften, justeret med et spjæld: i sommerhalvåret suger den fra vores facade. I vinterhalvåret kan man vippe over så den suger fra loftet. Smart nok i forhold til varmeregningen, men hvad med mineraluld-støv fra sådan et gammelt loft? Og jeg tror vi har asbest-tag - lige oppe over indsugningen - hvor meget drysser sådan et tag ned når det "bare hænger stille"?

4. Filtrene. Der sidder to bukkede "hønsenet" hvori filtre kan "klaskes ind". Jeg tænker at der er enorm risiko for at anlægget bare suger udenom filteret. Det er jo på ingen måde tæt. Nu skal det siges at de filtre der er i anlægget pt ligner noget den tidligere ejer selv har skåret til, så jeg skal fluks ind og bestille nogle rigtige G4 filtre. Men avanceret, det ser det ikke ud til at være.

- i samme omgang undrer det mig at der ikke er en form for kassefilter lige efter indblæsningsmotoren? Specielt i forhold til hvor snavset selve aggregatet tilisyneladende bliver...?

Hvad siger I, gutter? Er jeg hysterisk? 

... hvad gør I for at holde jeres systemer rene?... Vis hele indlægget
43 svar
 Følg tråden
Der er 30 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Ja det lyder jo veldigt med sådan et genvex anlæg, men hvor meget spare i så ved at have det kørende, når der skal skiftes filtere o.s.v. i løbet af året.

Har i nogen sinde sat jer ned og lavet et regne stykke på det ?

Jeg regner ikke med at spare noget ift. den passive ventilation jeg havde før, med luftspalter i alle vinduer og gevaldigt med træk, plus dug på alle ruder og hoveddør.

Til gengæld har jeg dugfrie vinduer og døre, frisk luft uden pollen og en god fornemmelse af at luftkvaliteten er en del bedre end den var før. Strømforbrug er ca. 500 kr. om året. Det svinger lidt ift. årstiden og har ikke haft elmåler på i et sammenhængende år, så helt præcist ved jeg det ikke. Men 500 kr. er et yderst kvalificeret bud

Jeg vil nu også mene, at kvaliteten i indeklimaet spiller en stor rolle.

Jeg byggede mit hus i 2008, og jeg fravalgte genvindingsanlæg. Jeg mente at det var noget pjat. Det har jeg siden fortrudt mange gange.

Jeg skal hver morgen tørre vand op i alle mine vinduer, og får jeg ikke gjort det, så dannes der rimelig hurtigt skimmel svamp. Og vælger jeg at have vinduerne på klem, ja så stiger min varme regning markant.

Så jeg vil helt sikkert anbefale folk at få det monteret.

Tjah ! Jeg bor i et lejet hus på 100 m2. bygget i 1904 og med spredt isolering. Jeg bruger 5000,00 kr. til opvarmning og 4500,00 kr. til el om året ( har elopvarmet vand ) så der er vist ingen besparelse at hente der.

Du læser vist ikke hvad der bliver skrevet, Håndværkeren

Mange af "os i nyere huse" har problemet at huset er FOR tæt og der dannes kondens på vinduerne mv. Derfor har man passiv udluftning (det har jeg), hvilket et en tåbelig løsning efter min mening. Man kan ikke styre graden af udluftning og blæser det lidt i den ene retning, bliver der koldt i alle værelser i dén side af huset hvor vinden rammer.

Jeg er MEGET interesseret i, at få et genvindingsanlæg - ikke for at spare, men for indeklimaets skyld. Desuden har min datter græsallergi, så det ville være en stor bonuseffekt, at få et filter der hjælper hende. Men indtil nu har jeg hørt om priser i nærheden af 100k for et anlæg, hvilket er meget voldsom udgift.

Så jeg er også overrasket over priserne nævnt i denne tråd.


PS: Og lige en ros til "Thegrind" for super gode indlæg!

Mvh. AllanE
Annonce
Skrevet af FiberSnedker på 05-12-2014 11:25
@ Engelhardt

Udover at indeluften indeholder alskens urenheder, som vi afskiller osv., så bliver den også "død" på et tidspunkt, altså mister evnen til at optage varme. Du bliver nødt til at have tilført frisk luft, for at kunne varme den op.

Derudover er iltindholdet i frisk luft også meget større, hvilket må siges at have en væsentlig effekt på husets beboere.

Du har ret og jeg er helt enig mht. friskluften og indeklimaet, meeeen de få dage om året hvor det er 35 grader udenfor, der vil jeg altså hellere have det køligt. Et overophedet hus er vel også en slags dårlig indeklima.

 

Jeg mente bestemt ikke at jeg ville slukke hele sommeren, måske bare køre med væsentlig reduceret drift i dagtimerne under hedebølge og mere knald på om natten hvor udetemperaturen er kølig. Det er den slags styring jeg synes kunne være smart.

 

 

 

Jo Allan jeg har siddet og gnasket mig igennem hele tråden, ellers ville jeg ikke have nogen ide om hvad det handlede om. Jeg kan godt se at det måske ville være et must for din datter, vore guld klumper skal vi passe på. Men hvad gør hun så når hun leger udendørs ?

Og ja jeg syntes at det er fuldstændigt tåbeligt at bygge huse der er så tætte at der skal opsættes mekanisk udluftning for at man kan leve i dem. Men har du tænk på at nogle ventiler ved vinduerne ville hjælpe meget på inde klimaet. Og så tror jeg at mange hus ejere glemmer en meget vigtig ting, at lufte huset grundigt ud, mindst to gange i døgnet á 5 minutter.

Skrevet af AllanE på 05-12-2014 12:39
Men indtil nu har jeg hørt om priser i nærheden af 100k for et anlæg, hvilket er meget voldsom udgift.

Så jeg er også overrasket over priserne nævnt i denne tråd.
 

Prisen TheGrind giver (og tilmed giver link til) er for køb af aggregatet alene, hvor man så selv skal udskifte sit eget gamle med det.

 

Hvis dit hus er udført uden, vil der jo så komme rørføringer rundt i hele huset også, samt mandetimer hertil..!

 

 

 

Jeg kan se at de også sælger hele pakkeløsninger.: http://billigventilation.dk/shop/ventilations-pakker-40c1.html

Men er der nogen der ved hvad det koster, hvis man skal have nogen til at montere sådan et anlæg ? Eller skal man prøve om man selv kan montere det.

Det kan sagtens lade sig gøre at udføre rørføringen selv. Hvis ellers man lige husker at læse monteringsvejledningen, er lidt omhyggelig og husker på at få fald den rigtige vej, så er det ikke stort sværere end at bygge Lego, når først man har fået det dimensioneret rigtigt. Montagen af selve anlægget kunne man måske i princippet også godt selv stå for, men der er noget mere at sætte sig ind i mht. placering, tilslutning og indkøring. Det er nok ikke for enhver at kaste sig ud i
mht. rørføringen, så vil det være - om muligt - hensigtsmæssigt at have fald, bare lidt, hen mod loftstudsen, for så overser man ikke evt. kondensproblemer - de vil vise sig med dryp fra ventilen med det samme.

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
Der er yderligere 3 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også