Bordben og stabilitet

Hej alle

Jeg håber at der sidder en møbelekspert derude, som kan hjælpe mig. Ved en google søgning fandt jeg frem til denne side!

Jeg har været forbi et lokal træ- og metal værksted for at lave et spisebord. Bordpladen består af 3 stk planker af bøg. Hver planke er 2000 mm langt, 330 mm bredt og 40 mm i tykkelse. De er sat sammen med lim og dyvel. Derudover er plankerne skruet sammen ved hjælp af to metalstykker (fladstål) 800 x 50 mm. Disse har en godstykkelse på 6 mm.

Samtidig har jeg lavet nogle bordben af samme type fladstål, dvs. samme bredde og godstykkelse. (50 mm, 6 mm). Disse er bukket i U-forme og svejst sammen på midten. Bordbenene er skruet på plankerne med 12 skruer pr. ben.

Her kommer mit problem. Bordet rokker absurd meget. Det er som at skubbe til en tallerken med gele. Jeg har gjort mit bedste for at illustrere opsætningen, og jeg har gjort mig nogle overvejelser til en mulig løsning.

Jeg forestiller mig at bordbenene ikke er "stive" nok, det vil sige at godstykkelsen er for lille, og konstruktionen derfor er for ustabil. Jeg tænker at nogle afstivere i hjørnerne kan hjælpe. Er jeg helt galt på den? Skal jeg kaste håndklædet i ringen og købe Ikea bordben eller hay bordben? Det er bare så meget federe at man SELV har lavet tingene, på trods af fejl og lignende .

På forhånd tak!

 

Med venlig hilsen

3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Var det mig havde jeg nok gjort bordbenene 3 benet i stedet for 2....ala de bukke som du selv omtaler! Tvivler på at de løsninger som du selv er inde på giver stabilitet nok! Det er jo en halv tung plade du har gang i!:-) Jeg endte selv med bukke modellen da jeg lavede bord, havde fra start af lavet samme ben så du! Selv min eg plade på 26 mm *2300*1200 var for stor en mundfuld indtil jeg lavede bukke! :-)

Nej, du er bestemt ikke gal på den .

Det er almindeligt kendt at trekanter er stabile - firkanter er ikke. Jeg synes din løsning 1 er den pæneste - ser " lettere " ud end løsning 2.


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

hvis benene er bukket fladjern. kan man svejser et par rundjern af 5mm i diregonal

fra hjørene til hjørne. og heftesvejse i "krydset". (forslag).

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis