Hvilket kiprelæ kan jeg bruge?

Hej 

Min far en en garage med tre døre og tre lysarmaturer. Som det er nu er der for hver indgang en kontakt der tænder et armatur, og det er mildt sagt irriterende at rende rundt til alle indgangene hvis man vil have tændt alle lysene. Jeg har overvejet at lave nogle kontakter med korrespondance og kryds, men jeg synes opgaven virker for overskuelig til mig. Ved at vælge et kiprelæ har jeg nemlig den fordel at der allerede er kipkontakter (der sidder en ringklokke ved hver indgang der kan bruges), samt at kablerne er trukket, hvorimod hvis jeg skulle lave korrespondance skulle der trækkes nye installationskabler.

Problemet består i, at garagen ikke er frostfri, og at der ikke er din-skinner til at montere relæet på. Findes der et kiprelæ som kan monteres i kulden, og eventuelt kan monteres direkte i en dåse så jeg ikke behøver sætte en skinne op? Der har tidligere været monteret et kiprelæ (for 30 år siden), men det kunne ikke holde til kulden om vinteren.

På forhånd tak 

Kasper

9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Der findes kiprelæer til dåser... men om de kan tåle frost er jeg nu ikke så sikker på, da det jo stadig er en mekanisk ting der sidder inde i relæet.

 


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...

Det er nu ikke så ligetil. Der findes kiprelæer til indbygnings loft dåser, det er selvfølgelig korrekt.  Men du skriver at du vil bruge ringetryk !! Det forudsætter at det er højst 24 volt, så du må også have transformator. Nu ved jeg jo ikke hvad type kontakter der sidder til at tænde nu. Men alle LK`s kontakter, både fuga og udendørs, kan monteres med en fjeder, så de bliver til trykkontakter i stedet. Så kan du bruge 230 volt kiprelæ. Den skal nok kunne holde til kulden.   


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Når nu installationen åbenbart er af ældre dato, er det langtfra sikkert at du har ledninger nok imellem armaturer. Der skal være 3-4 (fase, nul, styreledning og tændledning) ,foruden den gul/grønne hvis en sådan er med. Den må du ikke bruge til andet end jordledning.
Det er heller ikke sikkert der er ledninger nok til det, men du kunne evt. udnævne en af dørene til hoveddør. og så tænde alle armaturer der.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Jamen hvis jeg monterer kiprelæ er der så ikke kun brug for fase, nul og jord til armaturerne, og så kabler til kipkontakterne? For så har jeg de kabler der skal bruges. 

Annonce
Kunne det være et forslag at benytte LK wireless system? Ved godt det måske er en dyrere løsning.... Men måske lettere? :-)
Igen skrev jeg svaret lige i det samme som der kom nye spørgsmål, så undskyld det ikke helt passede sammen.
Sidste spørgsmål. kl. 1842 Jo det har du ret i. MEN meget ofte er kabler trukket sådan at der også er stikkontakter i samme installation, de har brug for (fast) fase og nul (og i moderne tid jord). Den du kalder fase til lampe, kalder jeg tændledning.
Du taler om kipkontakterne, som om de er i flertal. Nu vil jeg prøve at forklare systemet, og undskyld hvis jeg rammer noget du ved i forvejen.
En kipkontakt har en RELÆ del og en SPOLE. Relæet kan i alle klare 230 volt og flere lamper. Spolen kan være 230 volt eller 12volt (i dem der er link til). Og de skifter relæet ved kortvarig styre signal,( derfor fjeder i afbryder) hver anden signal tænd og hver anden sluk .
Jeg har en fornemmelse af at der er lige ved at blive blandet 2 ting sammen.
1. metode: I dit indlæg klokken 1826 henviser du til kipkontakter. Du kan bruge f.eks. 3 af disse kipkontakter, en ved hver dør. til at give styresignal til EN KIPRELÆ, og så forbinde alle 3 lamper, som tændes af relæet. Og der skal ikke andre relæer ind i systemet. Du kan bruge de stærkstrømskabler der er, til Styresignal
2. metode Hvis du vil bruge de ringetryk som du omtaler, skal du have en 12 volt styresignal (strømforsyning f.eks. 12V 0,2ampere) Så vælger du 12 volt kiprelæ. relæet kan stadig trække dine 3 stk 230volt lamper. Og ved denne metode, kan du bruge ringeledning eller telefon ledning til STYRESIGNAL. Og det må ikke blandes ind i stærkstrømskabler.
Du er noget bekymret for kulden. Jeg har installeret mange kiprelæer, i tavler i redskabsrum og garager uden problemer (i en tavle er der en lille varmeafgivelse fra andre komponenter, så det giver ingen garanti) Men jeg tror nu ikke det bliver det største problem.
Ved 12 volt system bør du vælge en lille gruppetavle (som du ser ved Greenline) og kiprelæ og strømforsyning for DIN skinne.
Ved metode 2 har du større chancer for at der er ledninger nok i stærkstrømskablerne til både eksisterende og nye stikkontakter.
god held med det


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Nu forstår jeg det.  Jeg gik og troede at et kiprelæ med 12-volt's spole selv kunne sende 12 volt ud i ledningerne.

Tusind tak for hjælpen!

Det var godt, jeg er glad for at "den fes ind"

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis