Værktøj til at fjerne rust indeni cykelstel

Jeg har efter en times slid og vold fjernet en saddelpind der var rustet fast i stellet. Nu vil jeg gerne fjerne rusten fra indersiden af røret i stellet, det man på engelsk kalder "seat tube". I denne video (https://www.youtube.com/watch?v=upj6HTS3pU4) bruger han en boremaskine. Han sætter en forlænger på og sætter forenden en stålbørste med ca 25mm diameter hvor børstetrådene vender udad, dvs vinkelret på forlængeren.

Jeg har ledt efter dette udstyr på internettet, dvs en dansk internetbutik. Jeg har ikke fundet nogen børster som den han bruger, i hvert tilfælde ikke med en lille nok diameter, men jeg har fundet noget der måske kunne bruges. F.eks.: http://www.hero-tools.dk/Varekatalog/HERO-Spiralr%C3%B8rb%C3%B8rste-25-mm.aspx.

Men så mangler jeg stadigt en forlænger, hvor børsten kan sættes i. Jeg ved ikke om jeg kan finde en forlænger til den omtalte børste, det skal jo være en med en borepatron i enden. Og den borepatron skal have en diameter mindre end 26mm, da det er de indre mål af seat tuben. Og ja, den skal jo helst være endnu mindre så den ikke bliver beskadiget.

Så jeg leder nok efter en forlænger som man kan sætte bits i, og så en stålbørste, der har det 6-kantede bit-stykke i enden.

Er der nogen, der ved, hvor jeg kan finde det?

Andre idéer er også velkomne
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvad med at bruge en rundstok med noget sandpapir viklet rundt om?
Du laver den selv.

Du starter med et stykke aksel, 10 - 12 mm som kan gå i boremaskinens borepatron.
I den ene ende saver du et spor, så meget i center som muligt i 30 - 40 mm dybde.
Så finder du et passende stykke smergellærred i en bredde der passer med sporret i akslen.
Dette stykke lærred sætter du gennem sporet og vikler rund om akslen til du har en passende diameter (mindre end røret indvendigt) og når du så sætter omdrejninger på boremaskinen vil smergellærredet flappe ud og fjerne rusten i røret.

Rimelig enkelt, men der kan være behov for flere ture med lærredet, afhængig af hvor meget rust der er.

MVH Njord

MVH Njord
men ikke for meget at den ikke kan spænde fast om sadlpinden.!
.
Jeg gjorde som Njord anbefalede. Jeg købe en 12mm rundstok og savede et ca 5cm dybt indhak i den ene ende med en nedstryger, for at få så tyndt et indhak som muligt. Så skar jeg en strimmel af Bauhaus' groveste smergellærred på 5cm i bredden, stak det ind i indhakket og rullede omkring. Diameteren på området med smergellærred var ikke så stor som rørets diameter. Jeg havde troet at det ikke var noget problem, at den langsomt ville slide rusten ned alligevel, men selv efter lang tid skete der meget lidt. Så jeg stoppede strimler af toiletpapir ind mellem omviklingerne af smergellærred for at forøge diameteren. Det var lidt omstændigt og besværligt, men i sidste ende lykkedes det.

Desuden var jeg nødt til at snitte rundstokken smallere i den ene ende for at den kunne gå ind i borepatronen. Det var dumt at jeg ikke bare købte en rundstok med mindre diameter. Det var nemligt svært at lave det indsnittede område helt "parallelt" med resten af stangen, og derfor slog stokken til siderne når boremaskinen kørte.

Det lykkedes mig aldrig at finde, i en dansk butik/netbutik, en stålbørste der samtidigt kunne sættes på en forlænger og nå ned i stellet. Jeg har bestilt denne børste fra eBay, for ca 16kr inkl porto, men den kommer fra Kina og er her nok om en 2-4 uger. http://www.ebay.co.uk/itm/310978552221?_trksid=p2059210.m2749.l2649&var=610278331064&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Jeg ved ikke hvordan stålbørste eller messingbørste eller smergellærred (min løsning) påvirker materialet. Jeg forestiller mig at smergellærred er den løsning, der lettest kommer til at fjerne af godset i stedet for blot at fjerne rusten. Men jeg ved det ikke.

Indtil videre er jeg glad for resultatet, saddelpinden gled da ned
Skulle du få behov igen, så kunne du også købe flaske saltsyre og hælde i røret. Rusten er opløst efter en halv time til en time. Syren hældes ud, der skylles efter med sprit, hvorefter den får en gang vedhængende olie (eks. kædeolie) 

Vedr. smergellærred kunne du vælge at købe en 6-8mm gevingstang. Klippe to runde stykker smergellærred med en diameter lidt større end indersiden af røret. Montere de to skiver smergellærred mellem to møtrikker og spændeskiver i den ene ende af stangen med kornene vendende udad. Montere stangen i boremaskinen og så bare pumpe med "smergelstemplet" i røret.

Sliddet på indersiden af røret af smergellærredet har ingen praktisk betydning (med mindre du går helt grassat).
Annonce
Hejsa..
Prøv at søge på kedel-børste... Mvh Jan
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis