Hjemmelavet vin på vinsæt.

Synes ikke jeg vil fortsætte i tråden om blommevin ( den har jeg misbrugt nok ) - så opretter en selv

Nok om det - det var den tråd, der fik mig til at genoptage vinfremstilling - dog ikke på havens frugter ( endnu ) - det kommer til efteråret - vil lave en portvin på blommer fra haven og hyben, som jeg har masser af på klitroserne ved sommerhuset.

Men tilbage til overskriften.

Jeg startede med et vinsæt - 5 dage ! - smagen var fin - men lidt tynd.
Gik så over til en anden kvalitet, der tager længere tid og er dyrere - men alle pengene værd.
Mange vil nok sige at det er " snyd " at købe vinsæt - men min oplevelse er rigtig god - det var mest for at få en succesoplevelse og følge opskriften slavisk - så kunne det ikke gå galt - det gjorde det heller ikke

Har nu 21 l Nebbiolo stående til modning og den første er der ca. 10 l tilbage af - den er tappet på flasker og får lov at ligge et halvt års tid.
Det er en helt anden oplevelse - god og kraftig, vinder helt sikkert ved lagring.

I næste uge står den på at sætte Chardonnay, Merlot/cabernet og en øl - English brown ale over - så må vi se. Det med øllen vil de fleste helt sikkert sige er snyd - for det er også et ølsæt, hvor alt det trælse forarbejde er gjort.

Det er nemt - meget nemt, det største arbejde er faktisk rengøringen af flasker og udstyr - det er et must for et godt resultat.

Nå - men en lille beskrivelse af hvor let det er :
Køb et vinsæt - og lad være med at købe de billige sæt - at betale lidt mere betaler sig som nævnt fuldt ud.

Alle instruktioner ligger i pakken, der indeholder alt der er nødvendigt ( - udstyr naturligvis - mit første vinsæt kostede ca. kr. 800,- incl 2 gærspande, hævert,termometer,gærrør,propapparat m.m )

Startsæt

Gør alt pinligt rent - og sæt det over ( der er udførlig instruktion i sættene ) - ca. 1 time.Rumtemperatur alm. stuetemp. 20-25 gr.

Lad det gære i 2-3 uger - og omstik til en ren gærspand for at komme af med gæraffaldet. Derefter klaring i et par uger - køligt ( jeg bruger ikke klaringsmiddel fordi det tager lidt af smagen/fylden )

Derefter omstikning til ren gærspand og lad det modne - gerne mere end et par måneder hvis man kan . man kan også stikke om til 5 eller 10l BIB og lade det modne i et mørkt skab.

Voila - klar til flaskning ( jeg bruger både flasker og BIB-poser - det er meget nemmere)

Jeg fortsætter med " snydemetoden " - det er rigtig druesaft fra kendte druer - og jeg er altså noget mere til rødvin end hedvin

Og til slut kan vinen måle sig med gode kommercielle vine - er blot billigere og sjovere

Det kedelige :

Den første Nebbiolo jeg lavede kostede 17-18 kr./flaske incl. BIB-poser,etiketter og propper - det kan naturligvis gøres billigere men er efter min bedste overbevisning ikke det værd at spare.

Ikke for at reklamere men jeg har købt mine ting her :

Vinsæt

Et godt udvalg og en fantastisk service og viden omkring øl- og vinfremstilling.

Har i lyst at gå i gang bidrager jeg gerne med erfaringer fra min genoptagelse af vinbrygning.





Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Synes ikke jeg vil fortsætte i tråden om blommevin... Vis hele indlægget
85 svar
 Følg tråden
Der er 60 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Tror den er ved at være der - det bliver ren rutine .

Havde 3 forskellige slags øl med til gadefesten sidste fredag og 2 rødvin ( Nebbiolo og Cabernet/merlot )

Det gav så kraftige indhug at jeg måtte hjem efter flere forsyninger

Jeg kunne såmænd være gået hjem med bestillinger til rigtig mange batches - specielt øl - men jeg gør det jo kun for hobby - så svaret var nej


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Hej.

Da jeg lavede kirsebærvin - ja, ja rynk nu ikke på næsen, blev den brygget på tokai-gær for at

holde størst mulig alkoholpct. Vi tog nogle flasker med på ferie til Frankrig, da jeg aldrig er

faldet for ost og rødvin, og den fik den fineste nøddesmag frem til de franske oste.
Og vi er blevet moppet i 30 år af vennerne for at køre vin til Frankrig.

Det minder mig om at en dag, der kun var rødvin til brien tog min kone en slurk og sagde: føj,

det smager af sæbe, juice hurtigt. Så gav vores datter hende sit glas, så interesseret på

hende og sagde helt koldt: Nå smager det så af skyllemiddel

Nå, men det alvorlige er, at Piet Hein engang sagde:

Mangen een har brækket et ben

ved at bøje armen

mvh

(og så laver den dobbelt linieskift)


 varmetossen

.

Ja, min rødvin har jo så taget den globale udvikling til sig :

Druesaft fra Italien,Egespåner fra Frankrig,Rosiner fra Californien og tannin og sukker fra Danmark

En stakkels Fransk eller Italiensk vinbonde måtte tilbringe en længere periode bag tremmer hvis han tillod sig de friheder

 


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Det er sjovt selv at fremstille sin øl og vin - og med tiden kommer erfaringen også

Der er dog en fare ( specielt med øllet ) :

En almindelig fabriksfremstillet pasteuriseret,filtreret øl med styret bittersmag er pludselig ganske uinteressant - når det man selv fremstiller smager meget bedre - upasteuriseret, ufiltreret og med med den bitterhed, som humlen nu engang giver ( det kan også styres delvist ). Bryggerierne kan så garantere samme smag hver gang - det kan jeg ikke - men næsten.

Faren er så i mit tilfælde at jeg er helt holdt op med at købe billige fabriksøl ( også Carlsberg og Tuborg ) - og det er ( lidt ) dyrere at fremstille dem selv - men det er det værd ( men væsentligt billigere end specialøl )

Juleøllen er sat over - den dyreste indtil nu - men det skal jo være godt til jul


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Så er julebryggen på flasker

Som det ses er der flasket både til den tørstige mand og hans frue
Det blev et julebryg på vol 5,7 % med basis i en traditionel brown ale - med " juletilsætning " som bestaår af appelsinskal,nelliker,lakrids,kanel som har trukket i cognac en uges tid
Prøvesmagte lige skidtet inden det blev flasket ( fladt øl ) - tegner godt med tydelige noter af appelsin og lakrids
Nu får den så lov at hygge sig en måneds tid for at danne kulsyre og modne.
Som en sidebemærkning prøvesmagte fruen og jeg en af de flasker Cabernet/merlot jeg lavede i februar - den er god nok efter modningen på knapt et år at vi besluttede at bruge den til julegåsen - smager fantastisk efter modning/lagring i skuret.

 


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Annonce

Har lige tappet en belgisk øl-type i dag - med belgisk kandis - 42 stk 0,5l.

Har nu mere end 100 stk på lager af 6 forskellige slags ( juleøl, brown ale,dark brown ale, nut brown ale og den nye belgiske type, den står så til karbonering ) - så tager lige en lille pause i ølfremstillingen .

Mon ikke det slår til julen over ? 


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Jeg er stadig fortaler for, at vi laver et lille arrangement i 7400, hvor vi i samlet flok og muntert lag kommer med kvalificerede bedømmelser af dine produkter.

Deter stadig hyggeligt og spændende at følge dine meritter.

Chr.

Selvrensende filter = et filter du selv skal rense.

Bankrådgiver = Rådgiver banken om, hvor mange penge de kan plukke kunden for.

Alt hvad jeg gør er forkert. Deri går jeg aldrig galt.

Skrevet af Chr. på 06-12-2014 19:31
Jeg er stadig fortaler for, at vi laver et lille arrangement i 7400, hvor vi i samlet flok og muntert lag kommer med kvalificerede bedømmelser af dine produkter.

Deter stadig hyggeligt og spændende at følge dine meritter.

Chr.

Min græsplæne kan stadigt huse en del telte........

Men mon de kvalificerede bedømmelser bliver ved med at være kvalificerede efter de første Belgiere og julebryg.

Nej - de fleste håndbryggere laver stærkt øl - jeg prøver at holde mine under 5 % - med juleøllen som en undtagelse - knap 6 %  - Belgiere ligger normalt på 7 - 9 %, min er nedskaleret til 5 % - den bliver så knap så " tyk "

 


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Juleaften er ikke så ringe endda

Godt nok lagde jeg gås + diverse til til 10 personer - men der var også gevinst

Et nyt propapparat - gulvmodel i stedet for den elendige hævearmsmodel jeg har brugt hidtil.

Læg også mærke til æsken med den gode 12 års Eldorado rom som også lå under træet

 


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Cool, ved du hvad sådan en prop-fætter ligger i?

Der er yderligere 15 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis