Hjemmelavet vin på vinsæt.

Synes ikke jeg vil fortsætte i tråden om blommevin ( den har jeg misbrugt nok ) - så opretter en selv

Nok om det - det var den tråd, der fik mig til at genoptage vinfremstilling - dog ikke på havens frugter ( endnu ) - det kommer til efteråret - vil lave en portvin på blommer fra haven og hyben, som jeg har masser af på klitroserne ved sommerhuset.

Men tilbage til overskriften.

Jeg startede med et vinsæt - 5 dage ! - smagen var fin - men lidt tynd.
Gik så over til en anden kvalitet, der tager længere tid og er dyrere - men alle pengene værd.
Mange vil nok sige at det er " snyd " at købe vinsæt - men min oplevelse er rigtig god - det var mest for at få en succesoplevelse og følge opskriften slavisk - så kunne det ikke gå galt - det gjorde det heller ikke

Har nu 21 l Nebbiolo stående til modning og den første er der ca. 10 l tilbage af - den er tappet på flasker og får lov at ligge et halvt års tid.
Det er en helt anden oplevelse - god og kraftig, vinder helt sikkert ved lagring.

I næste uge står den på at sætte Chardonnay, Merlot/cabernet og en øl - English brown ale over - så må vi se. Det med øllen vil de fleste helt sikkert sige er snyd - for det er også et ølsæt, hvor alt det trælse forarbejde er gjort.

Det er nemt - meget nemt, det største arbejde er faktisk rengøringen af flasker og udstyr - det er et must for et godt resultat.

Nå - men en lille beskrivelse af hvor let det er :
Køb et vinsæt - og lad være med at købe de billige sæt - at betale lidt mere betaler sig som nævnt fuldt ud.

Alle instruktioner ligger i pakken, der indeholder alt der er nødvendigt ( - udstyr naturligvis - mit første vinsæt kostede ca. kr. 800,- incl 2 gærspande, hævert,termometer,gærrør,propapparat m.m )

Startsæt

Gør alt pinligt rent - og sæt det over ( der er udførlig instruktion i sættene ) - ca. 1 time.Rumtemperatur alm. stuetemp. 20-25 gr.

Lad det gære i 2-3 uger - og omstik til en ren gærspand for at komme af med gæraffaldet. Derefter klaring i et par uger - køligt ( jeg bruger ikke klaringsmiddel fordi det tager lidt af smagen/fylden )

Derefter omstikning til ren gærspand og lad det modne - gerne mere end et par måneder hvis man kan . man kan også stikke om til 5 eller 10l BIB og lade det modne i et mørkt skab.

Voila - klar til flaskning ( jeg bruger både flasker og BIB-poser - det er meget nemmere)

Jeg fortsætter med " snydemetoden " - det er rigtig druesaft fra kendte druer - og jeg er altså noget mere til rødvin end hedvin

Og til slut kan vinen måle sig med gode kommercielle vine - er blot billigere og sjovere

Det kedelige :

Den første Nebbiolo jeg lavede kostede 17-18 kr./flaske incl. BIB-poser,etiketter og propper - det kan naturligvis gøres billigere men er efter min bedste overbevisning ikke det værd at spare.

Ikke for at reklamere men jeg har købt mine ting her :

Vinsæt

Et godt udvalg og en fantastisk service og viden omkring øl- og vinfremstilling.

Har i lyst at gå i gang bidrager jeg gerne med erfaringer fra min genoptagelse af vinbrygning.





Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Synes ikke jeg vil fortsætte i tråden om blommevin... Vis hele indlægget
85 svar
 Følg tråden
Der er 50 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Når nu der går så meget øl i det - er man jo nødt til at have nogle kasser til at opbevare sit øl.....
Så jeg prøvede at lave en i dag.
3 stk 22 x 95 mm høvlede forskallingsbrædder a 2,4m  og nogle skruer

Hjørnerne er forskudt lidt opad så det giver mere stabilitet når flere kasser skal stables.

Næste gang bliver det nok 15 x 95 - selvom de er dyrere  - den første her er godtnok halvtung

Der kan være 20 stk 0,5l flasker i kassen - der går så 2 kasser til et batch på 20 l øl.
( et batch ender normalt på 21-22 l - de sidste flasker går nok  til test )







Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Nå, den næste fik et lidt lettere udtryk, selvom det stadigt er 22 x 95 forskalling

Der er sparet godt 1 m ( eller ca. 20 % )  forskalling væk så lettere blev den - og at der så også er sparet godt en femmer tager vi også med

Den er stadigt rigeligt kraftig og stabil til formålet.



Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Tjah.....

Selvom jeg synes at min Pinot Grigio smager rigtig godt - tæt på originalen må jeg ( lige hjemkommen fra ferie i Alsace ) erkende at de gode Alsace vine -  ( specielt min favorit - Pinot Gris ) er en klasse højere. Det var så også primært 2012 - så måske min vil nærme sig efter et par års lagring . ( ønsketænkning - så gammel når den ikke at blive, men kan da være man skulle "glemme" nogle flasker ). Prisen er jo så også en del anderledes

Af mine rødvine ( Rioja,Nebbiolo og Cabernet/Merlot ) har jeg behørigt gemt mindst 6 flasker af hvert batch. Fra det første batch Nebbiolo fra nov./dec. sidste år har jeg faktisk 10 flasker liggende - de får lov at blive liggende mindst til 2015.

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Var det ikke også lidt voldsomt at regne med, at kunne nå samme niveau som de proff. vinmagere, der har udviklet deres produkt igennem hundreder af år?

Med venlig hilsen
ktm

 

Skrevet af ktm på 26 jul 2014 17:12
Var det ikke også lidt voldsomt at regne med, at kunne nå samme niveau som de proff. vinmagere, der har udviklet deres produkt igennem hundreder af år?
Både ja og nej .

Jeg kan sagtens konkurrere med en mellemklassevin fra supermarkedet - men når så vi går til de gode dyrere egnsvine - så kommer jeg til kort


Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Annonce
Lige en ret væsentlig bemærkning

Åbnede en flaske Nebbiolo af første bryg, der havde ligget i vinreolen...........

Den var nok 25 - 26 gr. C - det var så sidste gang det skete

Den smagte ikke særligt godt/ middelmådigt - var ganske enkelt for varm.

Ned på ca. 18 gr, C og den smager pragtfuldt igen

Den rigtige temperatur for rødvin er ganske væsentlig - specielt de unge Italienske. ( hvilket man jo må sige at mine er når jeg startede min 2.generations vinbrygning i nov. sidste år )

Tror jeg må have min " minikælder "  ( 1,5 x 2 meter og 1,5 meter dyb ) i skuret gravet frem fra rodet til at gemme min vin i

Så bliver der jo også lidt spændende LDS med hylder,trappe m.v.

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Så bliver der vel noget LDS Cellar Warming arrangement med nogen parallelsmagninger og hele baduljen? 
Skrevet af Lars ON på 27 jul 2014 21:15
Så bliver der vel noget LDS Cellar Warming arrangement med nogen parallelsmagninger og hele baduljen? 

Det kan da sagtens arrangeres - jeg er ved at have vin nok til det

Men " kælderen " - der faktisk kun er et hul i jorden ( dog med murede vægge )  i skuret med et låg på skal jo lige have en LDS overhaling først

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Det er så ofte nævnt på LDS : " man må ikke gå ned på udstyr "

Så nu har jeg bestilt en farvelaserprinter........

Så er jeg fri for at lakere mine etiketter - som ikke bliver rigtigt godt med duggede øl
blækket fra en blækprinter kan blive tværet ud og smitte af - det er så ovre i næste uge når min laserprinter kommer.

Bliver også billigere i forbrugsmaterialer - specielt når jeg sparer den dyre lak. Et sæt tonerpatroner koster ca. kr. 1.000,- ( uoriginale ) og kan printe mere end 1000 A4 sider - så det sæt der følger med varer mindst et år - jeg har jo stadigt mine blækprintere til det løse - og foto, det er en blækprinter bedre til end laser.

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

EDIT : * mere end 1000 sider A4 * er mere end 2000 sider A4 - blot ikke dem, der sidder i maskinen ved køb - der er til ca. 1.400 sider.

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Der er yderligere 25 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis