Det rette værktøj...

Hej alle.

For snart 12 år siden fik Kaptajn Vom her en 30 cm. Sabatier kokkekniv i 30 års fødselsdagsgave. Den er det bedste køkkenredskab, jeg nogensinde har haft, og den bliver holdt lynende skarp med en tur på bord/bænkesliberen en gang om ugen og flittig brug af strygestålet.

For et års tid siden gik håndtaget desværre i stykker p.g.a. for mange ture i opvaskemaskinen - det var et af de sorte bakelit-håndtag, og der revnede omkring nitterne, der holdt det på plads.

I forbindelse med vores maste-projekt til båden blev der en stump ædeltræ tilovers, det er blevet til et nyt håndgreb på kniven. Og resultatet er, når jeg nu selv skal sige det, blevet ret flot. I hvert fald har den elskede Sabatier fået nyt liv, og vil nok følge mig de næste 20 år også - til sidst måske som filet-kniv, når resten af klingen er slebet væk, men i hvert fald altid skarp som ind i h......

Fru Vom og jeg har her i foråret gået til sund madlavning på den lokale skole. Efter første gang, hvor vi skulle bruge skolekøkkenets såkaldt 'skarpe' knive, som efter at have ligget os skramlet rundt i en skuffe, var omtrent så farlige som den runde side af en flødebolle, valgte vi at tage vores egne knive med (vi har også en Raadvad på 25 cm). Det var tæt på at koste læreren en finger, da hun en dag lige skulle 'låne', men da hun først havde prøvet dem, kunne hun godt forstå os.

En ordentlig kniv er simpelthen Alfa og Omega i et køkken. Og vi kan blive aldeles præmenstruelle, hvis vi kommer et sted hen, hvor vi skal bruge en hammer ovenpå kniven for at jage den gennem en tomat.

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

vist man ville bevare træets farve er det en fordel at lade kniven (håndtaget) stå i kande eller skål med mad olie i natten over. men i opvaskemaskine ville træet tøre ud og se kedelige ud.! men med madolie er de smukt ud træ med årene.?

men oliert træ kan klare flere ture i opvaskemaskine

en flot kokkekniv med en langt liv med bag sig.

Hans2:
 
Kan kun give dig ret ang. olien - håndtaget har lige fået en gang linolie, det blev det absolut ikke grimmere af.
 
I øvrigt står den i knivblokken med skæret opad, så det heller ikke slider æggen.
 

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

Lars ON:

Vi har et par principper her i hytten: Enhver skjorte bliver strygefri i det sekund, den kommer indenfor matriklen, og livet er for kort til knive, der ikke kan skære eller tåle opvaskemaskine...

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

Ja vi har jo alle hver vores prioriteter.


I øvrigt skriver Sabatier på deres hjemeside:

It is not recommended to use a dishwasher to wash your knives. It inevitably spoils your knives, in the same way as it affects your glass or chinaware. If you care for your knives, spare them this nasty treatment as often as possible.

Annonce
En skarp kniv MÅ IKKE komme i opvaskemaskinen, det gør den sløv og ødelægger håndtaget, vask den i hånden så holder den længere, særlig nu hvor du har givet den et så smukt håndtag, det vil hurtigt revne og blive grå, revne,
når den bliver vasker i maskinen, giv håndtaget en omgang lindeolie.
kokken
PS: flot kniv du fik lavet der, lader du være med at stoppe den i maskinen kan du vente med slibemaskinen og kun bruge strygestål, i længere tid bare du bruger stålet hver gang.
Min bedste kniv har i 14 år aldrig set en slibemaskine, kun stål, er stadigvæk skarp som et barberblad.

 Vær mod andre, som du ønsker, de er mod dig.
Kok og Havenørd.
Takker for roserne.

Nu kan det godt være, jeg spørger rigtig dumt - lind indtagelse af påskebryg har nok haft sin virkning - men hvordan kan en tur i opvaskemaskinen gøre en kniv sløv? Det er skidt for håndtaget, ingen tvivl om det, men hvad skulle det gøre ved æggen?

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

en smuk skæfte. albino.

jeg har en kokke kniv fra zwilling j.a.henckels solingen. germany.

den med de sorte skæfte og tre nitter.

en god kokkekniv. den bliver vasket i hånden i opvasken.

tip.! for at holde kniven skap. brug strygestålet.?

hvis strygestålet ikke kan stryge kniven skap (mærke modstand) på ægget.

så skal kniven en tur på stenen.! (en vådslibemaskine med vand i.)

advarsel vist du bruger en bænksliber en motor med to stenskiver.?

så mister de hærtningen og bliver andløbent blå.

alternativ en slibeklods med to finheds grader og vand.

der kan holde kniven skap igen med strygestålet.

vist man er for elsket på kokkekniven.!!!

hvis man blæser på kniven så køb de billige mirakle 3 knives fra tv shop.

eller de der såkalde "laser"knive.???

når den er i opvaskemaskine. det er når kniven ligger eller står op i

kurvun og rasle rund under spugling i opvaskemaskinen.?

Knive og skarpe genstande ødelægger trådkuvenes plastbelægning og det medfører "flyverust" på metalgenstande i opvaskemaskinen.

Et strygestål har en ru overflade som svarer til en grov sletfil, derfor skal strygestålet slibes helt glat med smergellærred, ellers bliver knivæggen omdannet til noget der ligner en savklinge. En skarp æg er kendetegnet ved at den ikke mærkes når den løber over kanten af tommelfingerneglen, ligesom en barberkniv.

Husk altid at slibe på langs med sporene, aldrig på tværs.

Hvis det gælder de berømte japansk inspirerede knive med højt kulstofindhold, skal man være opmærksom på at det eneste som dur, er keramiske strygestål.

Mvh. Christian

albino.

hvordan går det med kniven med hjemme lavede skæfte (kokkekniven)
den med flotte træskaft.!
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis